Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π.   
Σύλλογος    
Επανασύνδεσης    
Ελλήνων    
Υϊοθετημένων    

 Βοηθήστε τον Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π.ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗΘΑΝΑΣΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΑΓΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Αλλη μία υπόθεση που έχει σχέση με τα σκληρά εκείνα χρόνια της κατοχής. Το 1945 το ζεύγος Παπαδόπουλου, κάτοικοι Σερρών, σκοτώνεται αφήνοντας πίσω τέσσερα ορφανά παιδιά. Η πείνα και η εξαθλείωση θέριζαν την βασανισμένη τότε Ελλάδα. Οι συγγενείς των παιδιών αποφάσισαν να αφήσουν για κάποιο διάστημα τον μικρότερο Παναγιώτη στο ίδρυμα "Άγ. Στυλιανός". Σκοπός τους ήταν να επιστρέψουν αργότερα και να πάρουν το παιδί ξανά πίσω στην οικογενειακή του φωλειά. Όταν όμως το έκαναν, τους δώθηκε η συνήθης απάντηση, ότι δηλαδή το παιδί είχε πεθάνει. Κανένας φυσικά από εκείνους τους αρμόδιους δεν είχε το θάρρος να πει ότι το παιδί είχε δωθεί σε κάποια οικογένεια, με παράνομο φυσικά τρόπο.

Ο Παναγιώτης υιοθετήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα μετακόμισε στην Αθήνα. Μεγάλωσε ως το μοναδικό παιδί της καινούργιας του οικογένειας. Ποτέ δεν έπαιξε με τα αδέρφια του, ποτέ δεν μοιράστηκε την χαρά και την λύπη του μαζί τους. Στα έντεκα του χρόνια έμαθε ότι ήταν υιοθετημένος. Μεγαλώνοντας άρχισε και αυτός να ψάχνει για την οικογένεια του. Ήταν δύσκολο όμως να φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Οι τρεις αδερφές του από την πλευρά τους, μη πιστεύοντας πια ότι ο μικρός του αδερφός είχε πεθάνει, όπως τους είχε διαβεβαιώσει το Ίδρυμα, έψαχναν και αυτές. Με την βοήθεια του συλλόγου Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π. ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση της υιοθεσίας του αδερφού τους.

Η πίστη, η θέληση και η μεγάλη έρευνα κάπιοων ανθρώπων και κυρίως της προέδρου του συλλόγου κυρίας Ιφ. Καλφοπούλου έκαναν για άλλη μία φορά το θαύμα τους. Στις 15 Οκτωβρίου του 1998 τα τέσσερα αδέρφια έσμιξαν και πάλι.

Με δάκρυα στα μάτια, με βαθύ πόνο στην ψυχή και τεράστια ερωτηματικά προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές των χρόνων. Προσπαθούν να ξεχάσουν το μαύρο παιχνίδι που τους όρισαν κάποιοι μέσα από ένα Ίδρυμα που προστάτευε δήθεν την παιδική ψυχή και αξιοπρέπεια, στερώντας από το κάθε παιδί το δικαίωμα συνύπαρξης του με τους βιολογικούς γονείς και αδέρφια του.

 

Αρχή - Σχετικά - Ιστορία - Φιλοσοφία - Σκοπός - Έρευνα - Επιτυχημένες Ιστορίες
Ελληνικός Νόμος - Η Δίκη του 1964 - Database - Εγγραφή - Guestbook - Links - E-mail


Copyright 1999 S.E.A.S.Y.P.
English Version

Sponsored by Sakis Polizos

Photos Anne Geddes

Web Development